08.11.2006

Valg

Vanskelige valg

Man har ofte trodd at etterhvert som man blir lengre i tennene blir ens valgmuligheter redusert. På fler og fler områder i livet. Før ønsket man muligheter. Å ha mange valgmuligheter når det gjelder arbeid, bosted, partner, barn, det var engang i tida utopien. Dessverre var det ikke flust av muligheter den gang man ville ha dem. Man havnet på den arbeidsplassen som tilfeldigvis kom rekende forbi, man fikk de barn som tilfeldigvis gjorde seg gjeldende, man valgte det eneste bostedet som var økonomisk og praktisk tilgjengelig, og med hensyn til partner ... vel der ble valget mindre og mindre etterhvert som utvalget ble merkeligere og merkeliger. Uten at det skal utdypes. Trenger ikke rippe opp i alle feil og mangellapper heller. Men nå. Nå er man moden, satt, litt behagelig og har endelig godtatt at livet ble som det ble og akseptert at lykken er de små øyeblikk. DA! da kommer mulighetene. Ny bolig? Tja det lar seg vel gjøre. Ny partner? Javisst, en kveld på byen og så er det gjort. Ny jobb? Javisst, når man ikke egentlig vil så kommer muligheten til høyrere lønn, mer utfordringer, heder og ære. Som om man trengte det nå da!? Nå når man har forbedredt seg på at de eneste valg som gjenstår i livet er valg av rullator og løstenner. Eller østrogen eller ikke. Og ikke følger det garanti med valgresultatet heller, ingen garanti for lang levetid, tilfredshet og relativ lykke. Nei takke meg til flere valg. Heretter blir det en med brunost og en med salami hver dag.

Energisparing
I denne søte ekstremstrømpristid gjelder det å tenke alternativt. Når kulda krypper opp trappa og innendørsklimaet nærmer seg utetemperaturen en typisk trøndersk sommerdag, gjelder det å ikke falle for fristelsen til å skru termostaten på ovnen helt til høyre. Stopp i tide eller bli blakk. I stedet kan man ta i bruk tilgjengelige varmekilder, som katten. Eller marsvin for de som har det. Nei, ikke hiv dem på ovnen som nonnene i det franske klosteret i Grenoble gjorde med en viss type mennesker. Bare sleng katteskinnet rundt skuldrene. Og marsvinet legges under jakken på bringa (åå som jeg elsker det ordet). Varme i watt! Og så planlegger kvinneavdelingen en egen spare- og inntjeningskampanje om noen år. Når klimakteriet setter inn og somrene kommer i hetebølger hver andre time, da kan indrevarmen eksporteres til f.eks. snøsmelting for hele gata! Eller fjernvarme til drivhuset slik at man har roser hele året! Snakker om ubenytta ressurs.

Alternativt kan fjernvarmen sendes til Israel, hvor den kan brukes til tvinge israelerne til kollektive kalde bad. Gjerne helt til den siste drapsmann er druknet.

Ingen kommentarer: