23.07.2006

Sunday, bloody sunday

Situasjonen i Palestina og Libanon har overskygget sommerferien. Sola skinner og lokker til late dager og nytelse. Sola skinner også i Beirut, i Tyr og i Gaza. Den samme sola.

For første gang på lenge ønsker man å gå ut i gatene, kaste stein på israelske representanter hvor enn de er, rive israelske varer ut av butikken, skrive leserinnlegg i aviser, boykott boykott. En gang i tida klarte VI - verdenssamfunnet - å knuse apartheidsystemet i Sør-Afrika, vi og de sammen. Hvorfor tror man at Israel ikke er sårbar for de samme prosessene? Hvorfor kommer unnskyldninger og bortforklaringer som "umuliggjør" en verdensomspennede økonomisk, kulturell, militær boykott av den rasistiske fasciststaten Israel?
Journalister med vettet i behold burde foretatt en undersøkelse av de metoder og mekanismer som gjorde Sør-Afrikaboykotten effektiv. Hva var forutsetningene innenfor og utenfor som til slutt knuste apartheidstaten og hvordan kan de samme forutsetningene skapes i forhold til Israel? Det er mye forskning på dette området, lett tilgjengelig for den som vil lese. Eller det kan være nok å ta en prat med de som fronta kampen mot apartheid i Sør-Afrika.

Min påstand er at mye ligger til rette for at Israel kan knuses NÅ. Sørafrikanske motstandsfolk i ANC og anti-apartheidkreftene ellers satt i eksil i vesten. Alle de høyt utdannede, kulturelle og akademiske eliter brukte eksiltilværelsen til å motarbeide apartheid, samle penger, våpen, mat - til å skape en verdensopinion til støtte for arbeidet sitt. ANC's fotsoldater av alle kalibre opererte fra utlandet, og mange svarte afrikanere fikk for første gang mulighet til utdannelse. Anti-apartheidbevegelsen i Sør-Afrika var og er klar over at deres store suksess gikk på bekostning blant annet av den palestinske motstandskampen. Oppmerksomheten de fikk trakk blikket vekk fra andre like fortjente motstandskamper. Derfor er det på tide nå at vi mobiliserer alle krefter i kampen mot Israel. Forutsetningene burde ligge til rette: Jøder verden over inngår i alle typer eliter, de har store påvirkningsmuligheter, og de er ikke alle i USA. Hvorfor ser vi ikke noen jødisk oposisjon, hvorfor organiserer ikke antifascistiske jøder seg mot fasciststaten Israel?

Hovedårsaken til at apartheidsystemet i Sør-Afrika holdt seg så lenge var støtten fra USA. Dette mønstret gjentar seg nå i forhold til Israel, bare enda tydeligere og enda mer morbid enn for 20 år siden. USA sender bomber til Israel med ilpost for å at deres håndlangere zionistene skal gjøre den skitne jobben: knuse Hezbolla og sikre USA-kontroll over olje politikk og våpen i området. AS IF!!!!! Det er jo fred i Irak...

USA er i dag mye farligere enn det noen gang har vært. USA er et imperium i fritt fall. Femti år framover i tid kan vi ane et forfallent, korrupt, militærstyre som råder over verdens største våpenmakt, et regime i økonomisk avgrunn hvor makten er samlet på veldig få hender.
Senarioet er skremmende. Oppløsning av USA kommer neppe til å gå fredelig for seg, en såret tiger gir seg sjelden uten kamp.

Ingen kommentarer: