26.08.2008

Overgangsalderen - en blogg for de tapre.

Overgangsalderen, Når sist hørte du Hurra! Dette har jeg venta på så lenge!
Overgangsalderen. Menopause. Klimakteriet. Hetetokter. Aggresjon. Surt. Tørt. Overgangen fra livet til døden. Fra Always til Tena Lady. Lissom.
Hormoner. Østrogen eller ikke østrogen. Men hva er denne forbaska alderen egentlig, hvordan oppleves den, er man dømt til å lide seg gjennom plagene fra A til Å, fra 1 til 1001, fra pest til kolera?

Jeg innrømmer det glatt: jeg gruer som bare juling til Overgangen. Jeg har vært igjennom angst og fortrenging, forsøk på å være 39 til evig tid funka ikke, depressiv adferd med maniske islett ble slitsomt og dyrt, pustebesvær, nattevåk og gjentagne mareritt om å miste håret nødvendiggjør at jeg må ta et grep om dette… dette overgjengelige. Ikke det at det mangler litteratur om emnet: Lege- og medisin-industrien har fylt mange Gb om emnet, pro- og kontro østrogen, lidelseshistorier, angstfremmende myter og sannheter.. alt finnes i overflod. Men hvordan er det egentlig? Er det sant at man svetter litervis, at når søstra di plages i årevis så blir dine plager minst like store, er det sant at enhver kvinne i overgangsalderen blir sitne som lemmen, urimelige, farlige aggressive amazoner? Hvilke andre merkelige tanker, holdninger og handlinger kan jeg risikere å bli utsatt for? Kommer jeg endelig til å få en legitim grunn for å være rasende sånn til hverdags? Gjør det vondt? Er den erotisk? – eller sexy? – eller bare dønn kjedelig? Har noen klart å lure overgangsalderen på legal måte?

Ok – dette vet ikke jeg. Ennå.

Jeg hater overganger fra noe som er greit og fint til noe som bare har en eneste utgang: Livet begynner å slutte. Lissom.
Never change a winning consept? Det var jo så greit å være i førtiåra, voksen og fremdeles fast i fisken. Voksen og modig – dyktig og på hugget, klar for nærkamp med hvilken broiler som helst. Og så skjer det da, at førtiårene er i ferd med å renne ut. De første tegnene på Overgangen har vist seg. Ved første forsinka mens i vår alder, går man ikke til apoteket for å kjøpe en graviditetstest, men for å hente en brosjyre om Overgangen. Hva fan er den greia!? Hvorfor skjer dette med meg!? (Jeg som har vært så snill)

Googla på Overgangsalderen og det som kom opp var disse oppløftende og muntre overskriftene:

-Overgangsalderen – PMS Prøv nattlysolje gratis i 30 dager. Hjelper mot en rekke plager.
- Hetetokter? Plager i overgangsalderen? Prøv SoyaPluss i 8 uker kun 99,-
- Overgangsalderen: Gjør overgangsalderen lettere med naturlige kosttilskudd.
Videre følger oppslag med disse muntre og lystfremmende ordpar: urinlekkasje og overgangsalderen, Inkontinens og Overgangsalderen
Altså har vi allerede slått fast at Overgangsalderen består av ”en rekke plager”, Hetetokter, plager, - noe man trenger å gjøre lettere med nattlys og soya og acryl og krapyl og andre naturlige kosttilskudd.
Flere trøstende ord for den som er i tvil: ”Svetten renner, humøret svinger og du er uutholdelig å være i hus med: Rundt 85 prosent av alle kvinner får plagsomme symptomer”
Gratulerer kjære – du har kommet i overgangsalderen:
”Overgangsalderen kjennetegnes av en uregelmessig menstruasjon og en rekke andre mulige plager som hetetokter, tørrhet i skjeden og humørsvingninger. ...”

Hva gjør en kvinne i nød? Jeg for min del tyr alltid til Wikipedia – min frelser i nøden.
” Menopause er en ren «teknisk» definisjon ettersom tidspunktet for siste menstruasjon først fastslås medisinsk ett menstruasjonsfritt år i etterhånd.”
Hæ? JeG HAR IKKE DOKTORGRAD I TEKNOFAG, SLUTT Å KØDD, SEI KA DU MEINE FOR FFFFFFF. GRRRRRRR (NEI JEG ER IKKE SINT!) http://no.wikipedia.org/wiki/Menopause Les denne artikkelen folkens. Altså jeg søkte på overgangsalderen og fikk opp MENOPAUSE SOM FAKTISK IKKE E DE SAMMA SOM OVERGANGSAL…(ok, æ e litt sint da)
Sånn er det nemlig (klippet og limt fra ulike kilder, within the touch of my finger): ”Overgangsalderen er ingen sykdom men en livsfase” å JA, dette var litt bedre.
”Overgangsalderen er tiden FØR Menopause. Altså fra man begynner på FORANDRINGEN til man har hatt sin siste menstruasjon.” Dette blir klarere og klarere. Menopause er som Wiki så klart uttrykte det, tidspunktet da mensen har utebltt. Før og etter. Skitt det samme.
Sannsynligheten for at man har befunnet seg i overgangsalderen i årevis, ja i flere generasjoner, før man begynner å miste mensen er stor. Man har altså gått rundt å vært sinna og umulig å være i hus med UTEN Å VÆRE KLAR OVER DET. Når mensen har vært borte (i generasjoner eller flere måneder) og så kommer tilbake så TRENGER DET ALTSÅ IKKE Å VÆRE NORMALT. Man kan simpelthen være kommet i overgangsalderen. Og at det er normalt får du ikke meg til å tro på. Men altså: mensen kommer og går og kommer ikke, kommer ikke, kommer ikke, kommer litt, (lurt dæ!) kommer mye, går igjen. For aldri mer å komme tilbake. Som det så oppløftende heter: ”overgangen fra fruktbar til ikke-fruktbar alder.”

Ikke-fruktbar. .. … Tørrlagt. Ufruktbar. Hjelper ikke med viagra. Hjelper ikke med hvalolje eller kahlua.
Ingen menstruasjon. Her begynner det å lysne.
Ingen PMS! Det må jo være følgen. Prøver meg med et lite HURRA jeg. Men så er det det med disse humørsvingingene og hormonerne som følger overgangsalderen: De er jo MINST LIKE ILLE som alle PMS lagt sammen jo. Jeg begynner å tro at djevelskapens sum er konstant.

Abandon hope all ye who enter here.

1 kommentar:

Anonym sa...

Knakende treffsikkert skrevet, kjære medsøster i ånden (og kjødet). For å si det med salige Ibsen: "Og seilet jeg enn min skute på grund, å hvor var det dog deiligt at seile!" Men jeg har for f... ikke tenkt å legge meg i tørrdokk ennå. La meg korrigere det: aldri. Og du må bare fortsette å dele dine skakke betraktninger med oss andre i samme båt :-) Janne B