07.11.2005

Brorskap, frihet og frykt

Rapport fra Paris Louis-Sébastien Mercier, Tableau de Paris, vol. 1 112–14. (Fritt oversatt)
"En hel familie bor på ett enkelt rom med fire nakne vegger, madrassene har ingen laken og kjøkkenredskaper og toalettet deler rom. Møblene har neppe større verdi enn tyve kroner tilsammen, og hver tredje måned blir innbyggerne kastet ut for at de ikke har betalt husleia. Så vandrer de videre til et nytt tilfluktssted med sine misserable eiendeler. .... Søndagene samles de på utesteder, for mennesker må forsøke å glemme sine problemer. Menn og kvinner danser uten sko, svinger uten stopp, virvler opp så mye støv at de før en time har gått er ute av syne.
Et infernaslk bråk og en grusom stank holder deg lang borte fra disse overfylte plassene. Her drikker massene seg fulle på vin like ufyselig som omgivelsene... "
Catherine Zemmouri fra Paris (også fritt oversatt).
".. Det er 26 mindre telt ved veikanten som huser 56 barn og 42 voksne fra forskjellige afrikanske land. ... Familier deler telt som lekker med hverandre for at alle skal ha tak over hodet. "Situasjonen er desperat. Vi har til og med mottatt trusler fra sosialen om at de skal ta fra oss barna. dette er ganske enkelt skammelig", sier Hawa. Paris's ordfører Bertrand Delanoe trygler regjeringen om å gripe inn før problemene vokser ut av kontroll."
Det er mer enn 220 år mellom disse to situasjonsrapportene fra Paris. Den første situasjonen førte til omveltninger som gav gjenlyd i Europas råtne statssystemer. Kan vi håpe på at de siste dagers opprør i franske gater fører til noe som helst? Eller har revolusjonens barn blitt så forspiste av de ikke lenger kan lære noe av Europas sultne historie?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gamle 68-ere vil så gjerne lese revolusjon inn i det dagens unge driver med, men foreløpig har jeg ikke lest en eneste kommentar som antyder at "opprøret" har noen som helst politisk retning. Stakkars gamle Jean-Jacques Lechenadec (61) ble slått ihjel utenfor sitt eget hus da han snakket til "opprørerne". Det hjelper lite å være fattig med revolusjonært potensiale hvis det du presterer kun er vold og hærverk.

Kvinneavdelingen sa...

Hm nei, men det var nok ikke noen politisk retning på opprørene i Paris på slutten av 1700-tallet heller. Tror neppe de satte seg ned og sa til hverandre: "du Jean Paul og du Marie, nå skal vi lage revolusjon dere", før "revolusjon" var oppfunnet som det begrep vi i dag bruker så lettvint. Er ikke anonymous enig i at det er et opprør som foregår i disse dager - hva er det da?

Anonym sa...

Da er det hærverk uten en politisk retning.Det er forskjell på å protestere mot fattigdom, for arbeid, mot rasisme og manglende inkludering av etiske franske og å sette fyr på naboens bil, bare fordi man ikke har bil selv. Men hva vet jeg, jeg er jo bare anonym ..